English version

 Om oss
 Slektsoppdatering
 Slektstre
 Ukjent slekt
 Slektsdokumenter
 Linker
 Kontakt oss
 Bokbestilling
 Til forsiden

 03/06 - 13         

 Lagt til ny
 seksjon:
 Slektsdokumenter

 Les mer


 Visste du at...    

 3-7-3 Johan
 Christian Hojem
 som var farmer i
 Sør-Afrika, har
 gitt navn til
 løksorten
 "Hojem"?

 Les mer

  Visste du at...

3-7-3 Johan Christian Hojem som var farmer i Sør-Afrika, har gitt navn til
løksorten ”Hojem”? Johan Christian Hojem var for øvrig også kjent for sin blomkåldyrking i den grad at han ble kalt ”Blomkålkongen” på folkemunne.

Faktaark om løken
Klikk her for bilde av Hojem

(3-6-5-2) Magne Risdal har mottatt Froland kommunes kulturpris for år 2008, bl.a. for sitt medforfatterskap av kultursoga for Mykland kommune? Magne Risdal, som vokste opp på Risdal i Mykland, fylte 85 år i 2009. Han er utdannet fra skogbrukslinjen ved Norges Landbrukshøyskole i 1952. Han startet sin yrkeskarriere som herredsskogmester i Mandalsdistriktet, ble senere skogkonsulent i Aust-Agder Skogselskap, før han ble skogsjef og senere disponent i Nidarå Tømmersalslag, Arendal, hvor han virket fra 1956 til 1991. 
Klikk her for bilde


3-4-1-2-1 Robert Frank ( Bob) Hollinbeck, Minneapolis, USA, er en pasjonert storviltjeger, som endog nedlegger amerikansk hjort (“elk”) med pil og bue?
Klikk her for bilde  

Da 10-4-1-2-1 Oddmund Garry Oftebro i 2006 organiserte en jakt-safari i Sør-Afrika for Bob, var det store, afrikanske hjortedyret “kudu” blant byttet.
Klikk her for bilde
 

Bilde av Bob og Garry ved siden av den felte Kuduen

(1-1-11-2-2) Dale Grace Oftebro, Santa Barbara, California, som hadde mistet hørselen som liten pike, har vunnet hørselen tilbake gjennom et såkalt cochlea implantat, et kunstig indre øre.

Klikk
her og her for å lese hennes historie. 

3-6-6-5 Ingebjørg Oftebro har vært utsending for Det Norske Misjonsselskap? Hun ble innviet til misjonær, og reiste, etter språkstudium i Paris, til Kamerun i januar 1965. Her var hun lærer og rektor ved Den Norske Skolen i Ngaundere i 3 fireårs perioder. Hun kom hjem til Norge siste gang i 1979, og har siden vært hjemme. 

Skolen hadde fra 20 til 30 elever fordelt på barne- og ungdomstrinnet og var godkjent av norske myndigheter. Under hjemmeopphold deltok hun flere ganger på kursene som skoledirektøren i Oslo holdt for lærere ved de norske skolene i utlandet.

Skolen i Ngaundere hadde 2 til 3 lærere, alt etter elevtallet. Elevene kom fra de forskjellige misjonsstasjonene på feltet og fra Kirkens Nødhjelps prosjekt i Nigeria.

Foruten de vanlige fagene, fikk elevene også undervisning i fransk, da dette er offisielt språk i Kamerun. Lærerne hadde ansvaret for lekselesing med de elever som bodde på skolens internat. Dette foregikk på skolen. En husmor hadde ansvaret for arbeidet på internatet. Ingebjørg så det som sin viktigste oppgave å ta seg av elevene slik at de trivdes og hadde det godt. Dessuten var det viktig å forberede dem til å være best mulig rustet når de skulle begynne i skolen i Norge. 

Bilde 1 | Bilde 2 | Bilde 3

Jens Frigstad har skrevet en biografi om 3-3-9 Nora Foss
? Nora var en sterk kvinne med stort sosialt engasjement, som kom til å omfatte bestyrergjerning for barnehjem, virke innen Blå Kors, leder av lokal kvinneforening i Sødal ved Kristiansand, aktivist for bygging av lokalt bedehus og leder av en forening for unge jenter samme sted. 

Mest bemerkelsesverdig er det likevel at hun som pensjonist fulgte opp sin sterke interesse for Israels vel ved å påta seg bestyrervervet ved pilegrimshjemmet Svenskbo på Oljeberget,
og ved å være pådriver for byggingen av en sjømannskirke i Ashdod sør for Tel Aviv. 

Den lille biografien, 20 sider i alt, er supplert med interessante bilder og med brev fra Noras egen penn.

Biografien, som kan bestilles fra Jens Frigstad, Sødal Terasse 20, 4630 Kristiansand, (Tlf. 38094630), koster 100 kr. Overskuddet av salget går til Sjømannskirken i Ashdod. 

Klikk her for bilde. 

3-8-3-1-4 Jonas Hoff Oftebro spiller rollefiguren Kjell i filmen “Olsenbanden jr. - det sorte gullet”?  Se VG-artikkel mandag 5. mai 2008

1-1-11-2-2 Ronald Kenneth (Ron) Oftebro, Salinas, California, er gjenvalgt som president i Ivar Aasen-losjen av Sons of Norway i USA?
Formålet med Sons of Norway er å promotere og ivareta arven og kulturen fra Norge. Foreningen fremmer norske tradisjoner og broderlig fellesskap gjennom sosiale og kulturelle tiltak ved lokale og regionale losje-aktiviteter. På regionsnivå inkluderer disse aktivitetene språk-camps og språkklasser, stipendier, kunsthåndverk, kurs i historiske kjøkkentradisjoner og andre kulturtradisjoner, idrettsaktiviteter, reisemuligheter, Viking Magazine, og mer omfattende programmer sponset av Sons of Norway Foundation.

Ron Oftebro er eier av RKO & Associates, et økonomisk-overvåkingsselskap som leier ut tjenester. Ron var tidligere finansdirektør for Santa Barbara County Chapter of Thrivent Financial for Lutherans. Han tok sin bachelorgrad i mekaniske ingeniørfag og sin mastergrad i business administration ved Cal. Polytech., San Luis Obisopo. Ron Oftebro er gift med Dale, og de har tre voksne barn.

Klikk her for bilde

1-4-2-1-2 Maurice (Moe) George Oftebro har vært en berømt, profesjonell hockeyspiller?

Liv med et mål i sikte:
Moe ble født i Preeceville, Saskatchewan, Canada i 1939 som sønn av George og Gladys Oftebro. Moe spilte hockey med lidenskap. Han spilte mens han gikk på skolen i Preeceville og senere på flere hockeylag i Canada og USA, også på universitetslag.

Hans klubbliste ser slik ut:
Flin Flon Bombers (Canada) - Junior Hockey - (1959-1960)
Denver University Pioneers (USA) Hockey/ University (1961-1962)
Saskatoon Quakers (Canada) - Senior Hockey - (1963)
Los Angeles Blades (USA) - Western Pro Hockey- (1964)
Minnesota Rangers (USA) - Central Pro Hockey - (1964)

Hans hockeykarriere brakte ham også til hockeyturneringer i flere europeiske land. Etter at hans lag, Saskatoon Quakers, hadde vunnet det kanadiske mesterskapet i 1963, var han på en hockey-tur til Europa som varte i en hel måned. Moe har spilt hele 10 kamper i Tsjekkoslovakia, og han har spilt i Stockholm og i Geneve.

Moe arbeidet senere for General Motors og for Crown Paper som salgsagent og kundekontakt. Han nyter nå pensjonisttilværelsen sammen med sin Margie East i Saskatoon, Saskatchewan. Maurice har 2 barn, Tim og Leane.

Bilde 1 | Bilde 2

Våre gode slektninger, 1-4-2-5-1 Valerie og Perry Oftebro i Quesnel, Britisk Colombia, Canada, foretok en svært spektakulær og misunnelsesverdig reise sommeren 2007. En biltur fra hjemmet i Quesnel brakte dem helt til Inuvik i Nordvest-territoriet. Herfra bar det med småfly til Tuktoyaktuk ved Beaufort-havet.
Her tilbrakte de tiden sammen med inuittfamilien Pokiak, og fikk litt innsyn i inuitters liv og tradisjoner. Og har man først tatt seg helt til Beauforthavet, gjør man som Valerie og Perry: Stikker føttene i iskalde Nordishavet. Så er det gjort! Som bildet viser, iførte Valerie og Perry seg inuittenes vinter-skinndrakt før de lot seg fotografere.

Da den tidligere russiske presidenten Boris Yeltsin og hans kone Naima var på offisielt besøk i USA i 1994, omfattet reiseruten også Seattle, Washington State. Det særlige programmet i Seattle for fru Yeltsin omfattet bl.a. besøk ved Highland Elementary School, som har russisk språk og russisk kultur på timeplanen. 1-4-1-4-2 James Bruce (Jim) Oftebro, som den gang var skolens rektor, var Naima Yeltsins vert under skolebesøket. Se bilde her.

1-6-3-3 Russel Bjørnestad deltok i en av de første puljene av soldater ved landgangen i Normandie under annen verdenskrig. I hans avdeling av politistyrkene var tapsprosenten 50. 
Russel var født i Chicago, mistet sin far da han var to år, bodde mesteparten av sin barndom i Mandal, reiste tilbake til USA da han var 17, kom til Norge igjen i 1959, da han var 48, og giftet seg med Ruth. Ekteparet bodde deretter på Ås i Harkmark. Russel levde sine siste år på aldersheimen i Holum.

3-2-1-6 Lars Foss Imenes var den siste tolloppsynsmann i Homborsund, Aust-Agder. Sønnen hans, Fred Roald, forteller at når det kom båter med varer som skulle fortolles, fikk Lars beskjed og måtte ut med motorbåt fra Kistevika, der han bodde. Uansett vær og vind. Lars var tolloppsynsmann fra 1928 til 1959.

3-5-7-2-2 Stein Opsal er blitt ansatt som nestleder og økonomidirektør i "Oslo VM 2011 AS", det selskapet som er ansvarlig for å arrangere SKI-VM i nordiske grener i 2011 (i den nye Holmenkollbakken og Nordmarka).