English version

 Om oss
 Slektsoppdatering
 Slektstre
 Ukjent slekt
 Slektsdokumenter
 Linker
 Kontakt oss
 Bokbestilling
 Til forsiden

 03/06 - 13         

 Lagt til ny
 seksjon:
 Slektsdokumenter

 Les mer


 Visste du at...    

 3-7-3 Johan
 Christian Hojem
 som var farmer i
 Sør-Afrika, har
 gitt navn til
 løksorten
 "Hojem"?

 Les mer

 

Oftebro slektsstevne 2004

Slektsstevnet ble avholdt med base i Fibo-Trespo hallen i Lyngdal, fra fredag 6. til søndag 8. august 2004. Under vil du finne linker til en rekke stikkord som beskriver hver sin lille del av slektsstevnet.

Deltagerne | Programmet | Kulturinnslag | Utstillinger | Foredrag | Bokstand | Foto og Video | Været  
Forpleining
| Best of the west | Presseklipp | Planlegging | Slektsdugnad | Økonomi

Deltagerne

Stevnet huset 440 deltagere. Eldste deltager var over 90 år og yngste kun noen måneder gammel. 11 utenlandske nasjoner var representert, USA med ca. 60 personer, Sør-Afrika 12, Canada 11, England 6, Zimbabwe, Danmark og Australia alle med 4, Danmark 3, New Zealand 2 og Tyskland 1. Våre japanske slektninger var påmeldt, men måtte dessverre melde avbud. I tillegg hadde vi gleden av å huse noen spesielt inviterte gjester: Ordfører i Lyngdal Hans. Fr. Grøvan m/kone, representant fra Misjonshøgskolen i Stavanger Nils Kristian Høimyr, representanter for Lyngdal Historielag samt dagens eier av bruket på Oftebro, Kåre Christensen med datter.   
Til toppen av siden

Programmet

Stevnet bød på et tett, men spennende, program. Fredag ettermiddag var satt av til uformell vrimling med tid til å beskue de rikholdige utstillingene. Lørdag var det bussutflukt til sentrale bosteder for Oftebroslekten i Lyngdal, et fellesmøte med slektsrelaterte foredrag fra både norske og utenlandske slektsmedlemmer samt festaften med middag og underholdning. Søndag startet med Høymesse i Lyngdal Kirke hvor stevnedeltager pastor Philip West fra USA holdt preken. Videre var det avduking av minnesmerke over Lyngdals pionermisjonærer ved Klokkergården Museum før stevnedeltagerne møttes på plenene utenfor huset på Oftebro til en liten samling. Det hele ble rundet av med en avslutningsseremoni i stevnehallen. Det var tilrettelagt et særskilt program for barna, med maling, sport og underholdning.
Til toppen av siden


Oftebro - koret framfører vuggesang av Tobias Oftebro (III)
Fotografi: Grethe Oftebro


Resultatet av barnas tegnekonkurranse
Fotografi: Wischmann & Sånn


Philip West jr. holder preken under gudstjenesten i Lyngdal kirke
Fotografi: Wischmann & Sånn

Kulturinnslag

Innenfor stevneprogrammet var det lagt opp til en rekke kulturinnslag. Et eget Oftebro-kor opptrådte ved flere anledninger med innøvde sanger. Flere utenlandske deltagere fortalte litt om deres liv og kultur, både i USA, Canada, Sør-Afrika og New Zealand. Under festaftenen viste de stevnedeltagerne som hadde bunader, fram disse i en fargesprakende parade på scenen. Senere under festaftenen ble vi underholdt av Lyngdals egen Kjell Elvis som ga oss et flott møte med ”The King”.

Som innledning til festaftenen ble det vist en ”utvandringsvideo”, som skildret hvordan unge nordmenn reiste fra fattigdom på landsbygda, inn til de store byene og videre over havet mot nye muligheter. Videoen var laget av krefter i familien, som også sto for skuespillerprestasjonene.

Med til kulturinnslagene hører også gudstjenesten i Lyngdal kirke, som for mange ble en flott og gripende opplevelse. Koret sang, pastor Phil West talte og forhåndsinnspilte Zulu-salmer fra Sør-Afrika ble avspilt mens det ble foretatt kollekt til inntekt for Kwa-Mondi menigheten i Sør-Afrika (grunnlagt av misjonsprest Ommund Oftebro i 1861).

Et flott innslag var også avdukningen av minnesmerket over Lyngdals pionermisjonærer Ommund Oftebro og Tobias Udland med koner. Her var det tale ved Lyngdals ordfører, en representant for Misjonshøgkolen i Stavanger og Mark Oftebro fra Zimbabwe, tippoldebarn til Ommund Oftebro. Også her sang familiekoret.
Til toppen av siden


Avduking av minnesmerke over Lyngdals pionermisjonærer
Fotografi: Wischmann & Sånn


Mark Oftebro, Zimbabwe, holder Oftebrofamiliens tale under avdukingsseremonien av
misjonærminnesmerket
Fotografi: Michelle Oftebro


Bunadkledde gjester på podiet
Fotografi: Phil West


Oftebrokoret under en av sine mange opptredener. Dirigent: Hilde Oftebro
Fotografi: Wischmann & Sånn

Utstillinger

I stevnehallen var det en rekke spennende utstillinger med tilknytning til Oftebroslekten.

En billedutstilling viste over 400 bilder (portretter, familiebilder etc.) av familiemedlemmer med undertekster. Utstillingen var sortert etter familietilhørighet og plassert kronologisk sammen med grafiske fremstillinger av de respektive familiegrener. Denne utstillingen inneholdt også noe materiale rundt slektens aner, Oftebrogårdene, familiens misjonsengasjement samt en rekke avisutklipp.

En annen billedutstilling viste bilder av en rekke relevante slektsgårder i Lyngdalsregionen, samt et oversiktskart med plasseringen av disse. I undertekstene var det beskrevet hvem som hadde bodd på de forskjellige stedene og når de bodde der.

I hallen var det også et større område hvor familierelaterte gjenstander, møbler, malerier, tepper, duker, bøker og annet var utstilt. Bidragsyterne her var et bredt lag av slekten som hadde tatt med seg sine familieklenodier for framsyning. I spesielle montere var det plassert særlig verdifulle gjenstander, sølvtøy, smykker, bøker og brev.

Spredt rundt i hallen var det en rekke stativ som viste fram aktiviteter og gjenstander med spesiell interesse for familien; gamle treski, gamle fioliner, hjemmelaget verktøy for produksjon av billedrammer i kobber, håndskårne stolbein med ørneklør, eldre vaske- og rulleutstyr, bismervekter etc.

En grafisk fremstilling av hele slekten, hvor alle slektsmedlemmene har sien egen boks med navn, fødsels- og dødsår, var utstilt i 2 eksemplarer. Hvert av disse eksemplarene var ca 18 meter langt. Via korresponderende fargekoding på det grafiske slektstreet og på den enkelte stevnedeltagers personlige navnebrikke, kunne den enkelte lett finne fram til sin boks i treet.

Over slektstreet hang en flaggutstilling med nasjonsflaggene til alle landene som deltagerne kom fra.
Til toppen av siden


De tallrike, historiske familiebildene ble ivrig studert og diskutert
Fotografi: Phil West


Fra stevnehallens utstillingsområde. I bakgrunnen presenteres Oftebro slektsbok
Fotografi: Kjetil Oftebro

Foredrag

På slektsmøtet, som ble avholdt lørdag formiddag, ble det vist en rekke presentasjoner over forskjellige tema. Her ble det foretatt en gjennomgang av slektens aner fra 1330 til 1775, de forskjellige slektsgrenene fra 1775 til i dag samt en presentasjon av Oftebrogårdene i Lyngdal. Videre fikk vi et interessant foredrag om familiens engasjement for misjon, særlig i Sør-Afrika, samt historier fra utvandringen til Nebraska/USA og Canada. Alt materiale som ble presentert på slektsmøtet er å finne i slektsboka.
Til toppen av siden

Bokstand

I stevnehallen var det klargjort en egen stand hvor stevnedeltagerne kunne se det foreløpige utkastet til ”Oftebro Slektsbok”. Her ble den interesserte deltager vist de relevante kapitler i boka, samt forespurt om korreksjoner, tilleggsopplysninger og nye data. Dette ble gjort for å sikre at boken, når den endelig ble trykket, skulle ha så mye og så korrekt informasjon som mulig. Boken markedsføres for salg på egen salgsside.
Til toppen av siden

Foto og video

Det var lagt vekt på god dokumentasjon av slektsstevnet. Rett etter registrering i sekretariatet ble alle familiegruppene ledet til en egen fotokrok, hvor en profesjonell fotograf tok portretter av hver familie. Bildene ble solgt i hallen senere på stevnet. Alle familieportrettene ble samlet på en felles billed-CD og solgt som ett av stevneproduktene. Den profesjonelle fotografen tok også en rekke bilder av utstillingene, som ble lagt på samme billed-CD.

Lørdag ettermiddag, rett før festaften, stilte alle stevnedeltagerne seg opp på et tribuneanlegg slik at fotografen kunne ta et fellesbilde. Bildet viser 440 festkledde og glade stevnedeltagere og kan beskues i slektsboken, på billed-CDen eller hengende på en vegg i Rosfjord Strandhotell.

Hele stevnet ble filmet av en profesjonell videofotograf. Det ble tatt opp over 6 timer råfilm som senere ble redigert ned til en 1-times presentasjon med smakfull musikk og opplysningstekster. Filmen, som viser et godt tverrsnitt av stevnet, ble solgt som DVD eller VHS som ett av stevneproduktene.
Til toppen av siden

Været

Etter en heller våt og kald sommer, var været et av de store usikkerhetsmomentene fram mot stevnet. En rekke av stevnearrangementene skulle foregå utendørs. Over halvparten av stevnedeltagerne bodde på Rosfjord Strandhotell, beliggende rett ved den idylliske Rosfjordstranden. Sol og varme ville derfor sette en ekstra spiss på arrangementet. Og sol ble det. Fra fredag formiddag til søndag kveld viste Sørlandet seg fra sin beste side. Sol fra skyfri himmel, temperaturer mellom 25 og 30 gr. C og badetemperaturer en sjelden opplever maken til. Det var nok flere bunadskledde festdeltagere som skulle ønske at de hadde valgt et lettere sommerantrekk.
Til toppen av siden

Forpleining

Over halvparten av gjestene bodde på Rosfjord Strandhotell under stevnehelgen, og hotellet var helt fullt med bare stevnegjester. Øvrige stevnedeltagere brukte andre overnattingsmuligheter. Noen bodde hos familie og venner lokalt, og noen bodde hjemme.

Festaftenmiddagen på lørdag var inkludert i stevneprogrammet og ble servert i stevnehallen. Utover dette var det anordnet en kiosk i hallen samt en kafeteria i nabobygget slik at stevnedeltagerne kunne få kjøpt forfriskninger og enkle retter igjennom helgen. Dette tilbudet var satt i stand av Lyngdals Idrettslag og overskuddet av denne virksomheten gikk til HIV/Aids ofre i Romania.
Til toppen av siden


Rosfjord Strandhotell


Fra stevnets festmiddag
Fotografi: Phil West

Best of the west

Som et tillegg til stevneprogrammet ble alle utlendinger tilbudt en busstur til fjell og fjord på vestlandet. Turen var skreddersydd slik at stevneoppholdet i Lyngdal inngikk som en naturlig del av programmet. 34 utenlandske stevnedeltagere benyttet seg av dette unike tilbudet om å kombinere slektsstevne med en sightseeingtur i norsk natur. Da turen kun var forbeholdt stevnedeltagere, ble også sightseeingturen en spesiell familieopplevelse for deltagerne. Her møttes fjerne familiemedlemmer fra USA (øst, midt og vest), Canada, Australia, Sør-Afrika og Zimbabwe til en felles kultur- og naturopplevelse som ikke lar seg kjøpe på det åpne turistmarkedet.

Turen, som var satt sammen i samarbeid mellom stevneplanleggerne og HMK Automobilbyrå i Oslo, tok deltagerne fra Oslo til Lyngdal. Her var bussen tilgjengelig for intern transport mellom de forskjellige stevneaktivitetene. Etter stevnet reiste turfølget til Stavanger, Ullensvang, Bergen, Flåm, Lærdal, Fagernes og tilbake til Oslo. Dette ble en 5 dagers tur spekket med spennende natur- og kulturaktiviteter, med overraskelser og gleder og ikke minst med mulighet til å bli ekstra godt kjent med andre familiemedlemmer fra hele verden. Alt med egen engelsktalende guide og en stødig sjåfør. Tilbakemeldingene fra turen har vært usedvanlig positive. 
Til toppen av siden


Deltagerne på bussturen "Best of the west"
Fotografi: Phil West


Presseklipp

Både lokalavisen Farsunds Avis og regionsavisen Fædrelandsvennen hadde artikler som beskrev slektsstevnet. Artiklene kan du lese ved å følge linkene under. 

Når du klikker på linkene som er markert med ( * ) vil du få spørsmål om å laste ned en fil som forteller nettleseren din hvor siden ligger. Velg "åpne" eller "lagre" fra boksen som kommer opp.

Oftebroslekten samles i Lyngdal   -   Farsunds avis 27. mai 2003  *

Oftebroslekt fra 11 land samles   -   Farsunds avis 6. august 2004  *

440 på slektsstreff i Lyngdal   -   Fædrelandsvennen 7. august 2004

Oftebrofamilien gjenforenes / Oftebro som misjonspionerer  -  Farsunds avis 10. august 2004
 Til toppen av siden

Planlegging

Et slektsstevne med et så omfattende program og forberedt for over 400 gjester, krever betydelig planlegging. Vårt slektsstevne ble planlagt i 2 komiteer, en stevnekomité med 10 personer og en kulturkomité med 6 personer. Komiteene gjennomførte en rekke planleggingsmøter inkludert befaringer, over en periode på 2 år. Komiteene møttes i Lyngdal 2 dager før stevneåpning for tilrigging og andre forberedelser og var i Lyngdal 1 dag etter avslutningen for nedrigging og opprydding.
Til toppen av siden

Slektsdugnad

Alle oppgaver ifm. gjennomføring av stevnet, med unntak av kiosk- og kafeteriatilbudet, ble håndtert av stevnedeltagere fra slekten. Oppgavene var varierte, så som håndtering av lyd- og PC-anlegg, sekretariatsarbeid med vertskapsrolle, salg, rettledning, posthåndtering og e-posttjeneste. Videre var det sjauing, snekring, forpleining, montasje av ustillinger og scener. En stor oppgave var å skaffe til veie og transportere bord og stoler til og fra hallen (hallen har ikke egne bord og stoler). For å redusere behovet for antallet stoler, ble et betydelig antall stoler flyttet rundt etter behov. Hele denne prosessen krevde mye innsats og engasjerte en rekke personer, biler, tilhengere og lastebiler. Andre oppgaver var å holde stevneprogrammet i gang; taffelmusikk, kor, møteledelse, toastmaster, turguider samt salg til auksjon og lotteri.

Under selve gjennomføringen av stevnet var anslagsvis 80-100 personer fra slekten engasjert i disse forskjellige arbeidsoppgavene.

Det tok komiteene 3 dager å rigge til hallen. Under avslutningsseremonien ble stevnedeltagerne oppfordret til å hjelpe til med nedriggingen utover ettermiddagen. Sjelden ser en et slikt bredt engasjement i frivillig arbeide. Stevnedeltagere fra alle verdenshjørner, unge som eldre, gikk løs på stevneinstallasjonene, og etter 3 timer var stevnehallen ryddet og låst.

Dette var en slektsdugnad i ordets rette forstand.
Til toppen av siden


Utstillingene monteres

Økonomi

Stevnet hadde et budsjett på i underkant av 200.000 kr, hvor stevneavgift pr deltager utgjorde hovedtyngden av inntektene. Budsjettet viste et lite overskudd (ca. 10.000 kr), noe som ble ansett som sikkerhet ved evt. uforutsette hendelser. Stevneregnskapet ble revidert og godkjent av Arbeidsutvalget i mai 2005 og viste en omsetning på snaue 300.000 kr og et overskudd på 9.500 kr. Omsetningsøkningen fra budsjett til regnskap skyldes primært økt salg av stevneeffekter samt at regnskapet for slektsboka ble innlemmet i stevneregnskapet.
Til toppen av siden