English version

 Om oss
 Slektsoppdatering
 Slektstre
 Ukjent slekt
 Slektsdokumenter
 Linker
 Kontakt oss
 Bokbestilling
 Til forsiden

 03/06 - 13         

 Lagt til ny
 seksjon:
 Slektsdokumenter

 Les mer


 Visste du at...    

 3-7-3 Johan
 Christian Hojem
 som var farmer i
 Sør-Afrika, har
 gitt navn til
 løksorten
 "Hojem"?

 Les mer

 

Morten Andvig (3-5-4-1-2) på Sydpolen

Morten Andvig (3-5-4-1-2) ankom 2. juledag 2008 verdens sydligste punkt, etter å ha gått 890 km på ski på rekordtiden 24 dager, 8 timer og 50 minutter. Dette er ny rekordtid, hele ni og en halv dag raskere enn noen andre har brukt på den samme ruten – den såkalte Messner-ruten. Morten gikk turen samme med Christian Eide, Mads Agerup og Rune Midtgaard. Morten har gjennomført en hard ekspedisjon og en intens skigåing 12 timer på ski hver dag. De fire nordmennene har i gjennomsnitt gått 36,87 kilometer pr. dag. Det er omtrent 7,5 kilometer lengre pr. dag enn noen annen ekspedisjon. 

Roald Amundsen erobret Sydpolen 14. desember 1911, og brukte til sammenligning 57 dager på 1.350 km (snitt 23,7 km).


Morten Andvig (til høyre) på Sydpolpunktet
Foto: Christian Eide

Teamet har hele tiden fokusert på å få nok hvile. Mindre enn 8 timers søvn hver dag bryter ned kroppen. De har også fokusert på å pakke lett. Hver av dem dro ut med bare 60 kilo på pulken, mens mange kan starte med det dobbelte. Blant annet hadde de med seg solcellepaneler i stedet for batterier. Den kaldeste dagen ble 19. desember. Temperaturen falt til nesten -30° C samtidig som vinden økte til frisk bris.
Messner-ruten starter ved kysten av Antarktis, og selve Sydpolen ligger 3000 meter over havet. Det er kun 70 personer som tidligere har gått fra kysten av Antarktis inn til Sydpolen uten å motta hjelp underveis.
Turen har ikke vært uten dramatikk. Etter 9 dager fikk en av ekspedisjonsdeltagerne virus på hjertet, og måtte evakueres. For at rekordekspedisjonen fortsatt skulle ha status som "unsupported and unassisted", valgte Morten og de andre deltakerne å bli med flyet tilbake til startpunktet og begynne på nytt! Dermed tilbakela de totalt 1.140 km på 34 dager i isødet.